Vintertest

DAG 1

Det är måndag 4 februari och klockan är snart 07. Jag har duschat och tvättat håret och nu sitter jag här och väntar på att vaktmästaren ska komma och stänga av el och vatten. Jag har haft balkongdörren öppen över natten för att få det lite kallt inne. Och det funkade. I går när jag gick och lade mig var det 20 grader här inne, nu är det bara 14 grader. Jag är tacksam att det inte small till och blev -15 grader i natt utan att temperaturen här i Göteborg håller sig runt 0 grader.

Jag sparar lite på min el så jag kommer inte att posta hela tiden men allt eftersom veckan går kommer och jag att se hur jag bör ransonera min el för att klara mig hela veckan kommer det nog mer. Ni får klick runt på sidan så ni ser vad och varför jag gör detta så återkommer jag under eftermiddagen.

DAG 2

Det blev en konstig början på denna vecka. Under några dagar har jag varit ovanligt trött och det har jag bortförklarat för mig själv med att jag har haft mycket att göra. Både på jobbet och hemma. Jag har haft kurser och föreläsningar på olika orter och det känns lite som jag sällan varit hemma. Samtidigt har det varit det vanliga pappersarbetet, hem och familj som skulle fungera. Min attityd har varit att jag har ju en vecka ledigt så jag kan sova då. Jag vaknade i tid på måndag morgon för att se att min el och mitt vatten blev avstängt Det kändes lite mörkt och kallt så kröp jag ner i sängen en stund till. Vaknade fram på middagen och upptäckte att jag hade feber och sen dess har jag i stort sett bara sovit. Vilken tur att scenariot inte är på riktigt för då hade jag nog varit lite orolig nu. I stället för att få panik inser jag att det nog är en helt vanlig förkylning som jag gått och burit på men inte låtit bryta ut och nu slog den till ordentligt. Jag tänker vara lite rädd om mig själv och se till att dricka mycket vatten i form av hett te och sen tänker jag fortsätta att sova tills kroppen är nöjd.

DAG 3

Oj vad tiden går fort. Jag har visserligen sovit bort nästan två dagar så det kanske inte är så konstigt om jag tycker denna vecka är kort.

Jag har fått lite kommentarer från mina Twittergrannar och det har i första hand handlat om min hälsa.

Det som det handlat mest om är att jag borde avbryta veckan eftersom jag inte mått bra. Där håller jag inte med. Jag är bara förkyld och det kan man bli under vilken kris som helst. Det viktiga är att jag håller koll på hur jag mår och att jag checkar in varje dag så ni vet att jag fortfarande lever.

På andra plats hamnar frågor om vad jag får i mig och om jag har någon som förser mig med extra mat.

Svaret är att jag, precis som under vilken förkylning som helst, har haft dålig aptit och att jag sovit mycket. Jag tillhöra inte den gruppen som mår dåligt av att vara utan mat någon enstaka dag, tvärtom skulle jag påstå så det har inte gått någon nöd på mig. Jag hade saftsoppa och jordgubbskräm hemma och det har jag fått i mig. För att inte helt tappa orken så har jag också druckit av en av mina favoriter ”Tailwinds caffeinate endurence fuel”. Jag tror att den drycken gjort att jag återfått mina krafter så pass fort. (Jag är inte sponsrad av dem) Sen har det gått åt några liter vatten för jag har druckit mycket te i min ensamhet.

Jag har ingen som kommer hit och frestar mig med nybakade bullar eller pizzor och öl. Hoppas att ni känner er lite tryggare nu och litar på att jag gör detta med säkerheten i tankarna hela tiden.

För min del handlar denna vecka lika mycket om hur man skulle må om man blev isolerad. Funderingar över var gränserna går och när/om man ska bryta är viktigt. Jag tackar för er omtanke och lovar att jag är vaksam.

Då var det överstökat och vi kan koncentrera oss på hur dag tre ser ut.

Det är fortfarande konstigt att det är så tyst. Jag hör att det går folk i trapphuset och i går fick jag lite reklam i brevinkastet så jag vet att världen fortsätter på utsidan. Att inte se på tv:n känns lite som detox och kan vara nyttigt. Jag har varit inne på facebook vid några tillfällen, mest för att se om jag missar något viktigt, men det tar ström och surf så det är inget jag unnar mig mycket av. Instagram och Twitter får räcka tillsammans med upplägg här en gång om dagen. Något jag tänkt extra mycket på är att det är viktigt att planera dagen så att man använder sig av dagsljus så mycket som möjligt. Jag har därför lagt mitt huvudmål mitt på dagen under denna vecka och väljer att äta lättare på kvällen. Lite ovant men det kanske skapar nya nyttigare vanor. Bortsett från jag fortfarande är lite trött, har huvudvärk och är lite snuvig så mår jag bra.

Ätit idag

Frukost – Te och 2 knäckebröd med tonfisk och majonäs Lunch – Köttbullar i gräddsås och makaroner

Middag – Kantarellsoppa och knäckebröd med mjukost

Jag har förbrukat 3,5 liter vatten där jag har druckit 2, 5 liter och använt resten till matlagning

Dagens Aha är min ledlykta från Criseq. Jag fick den förra året då var det ljust mesta delen av tiden men nu när det är mörkt för det mesta är jag extra tacksam för den. Den är så mycket lättare att använda jämfört med en fotogenlykta. Den är lätt att ta med, den har en dimmer och den kan vevas. Vad mer kan man begära. De av mina grannar som inte vet vad jag sysslar med denna vecka funderar nog över vad det är för konstigt ljus som flyter runt hemma hos mig.

Dagens oops är egentligen bara att när man går i varma strumpor hemma så finns det en viss halkrisk. Nu åtgärdat genom att byta till sockar med ”halksulor”

DAG 4

Så var det redan torsdag och detta uppdrag är snart slut. Man kan fundera lite över vad jag gör hela dagarna. Jag sover som sagt mycket och det behövs men utöver det så är det hela tiden lite pyssel med maten, avfallet och att försöka göra allt så enkelt och effektivt som möjligt. Sen läser jag en hel del.

Jag hade en tanke på att jag skulle få till mina 10,000 steg per dag men med yrseln så känns det inte rimligt. I dag kom jag i varje fall upp i 5.000 steg och det får jag anse mig nöjd med. ‘

Ätit idag

Frukost – Te och 2 knäckebröd med tonfisk och majonnäs

Lunch – Pastasås av krossade tomater, vitlök, lök, några skrumpna morötter och blandat med bönor. Till sist rörde jag i lite couscous och måste erkänna att det blev väldigt gott.

Middag – Jag som älskar redda soppor tog broccoli och ädelost-soppa och till det hade jag ett par bitar gammalt bröd som jag stekte på i lite olja och så strödde jag på lite parmesanost som jag hade liggande i kylen.

Idag har jag inte druckit mer än 2 liter av mitt vatten, 3 dl har jag använt till soppan och sen har jag druckit en hel del te så där har nog gått ca 8 dl till men vätska har jag fått i mig för det har gått åt en halv liter saftsoppa. Jag klarar mig med marginal.

Dagens Aha är att jag hunnit läsa så mycket. Trots alla micropauser har jag hunnit mycket mer i mina böcker än jag hade beräknat.

Dagens oops är att det börjat bli lite varmare, både utomhus och därför även inomhus. Jag får funderar på om jag tänker starta HeatPalen bara för att visa den. Bortsett från att jag är snuvig, har feber och är yr så mår jag fantastiskt bra. Jag sitter här inne under mina täcken och hör hur det blåser på utsidan. Man får njuta medan man kan. Så nu hoppas jag bara att vindarna håller sig så stilla att ingen behöver ge sig ut och laga nedfallna ledningar. Vi vill varken ha vattenavbrott men framför allt inga elavbrott….för då får jag väl avbryta det här och åka ut och hjälpa till.

God natt från en snörvlande, hostande och instängd prepper

DAG 5

I dag har jag haft lite mer energi och kunnat göra mer än bara läsa och sova. Som blivande minimalist har jag passat på att rensa lite lådor som behövde rensning…problemet är att när jag får gå ut igen så blir det mer än en omgång till sopstationen. Jag har också unnat mig musik via mobilen. Lyssnar självklart på min vevradio på dagarna men idag ville jag ha min egen musik en stund så det blev en hel spellista. Hm, undrar om det behovet tyder på längtan ut…Nej, jag har det väldigt bra här instängd med mig själv och tycker att tiden går lite för fort.

Ätit idag

Frukost – Te och 2 knäckebröd med makrill i tomatsås.

Lunch – Fiskbullar i hummersås med burkpotatis, ärtor och morötter.

Middag – Har varit lite hungrig idag så det fick bli lite pasta och en burk köttfärssås kryddat med riven parmesan. Jag har också varit törstig så det har gått åt mer vatten än vanligt. Jag har druckit 2 liter och till det kommer några koppar te så inklusive matlagningen har jag använt 3,7 liter av mitt vatten. Fortfarande rimlig nivå med tanke på att jag använt mitt dricksvatten även till matlagning.

Dagens Aha Jag börjar återhämta mig, både från förkylningen och från stressig vinter. Dagens Oops Jag har inte använt min HeatPal ännu. Jag brukar ju förespråka att den är bra när man ska värma upp små ytor så borde nog använt den…jag får kanske ett ryck i morgon men nu är det nästan 14 grader inomhus och jag har bara inte tänkt på att det behöver värmas upp. Kanske ska öppna fönster åt båda håll i natt så jag fryser när jag vaknar.

Önskar er alla en trevlig fredagskväll

DAG 6

Jag öppnade inte tvärdrag i natt. Var det någon mer än jag som märkte att det blåste ordentligt. Det har tydligen regnat en del också såg jag.

Har även läst att det är strömavbrott på några ställen, några får mycket vatten medan några inte har vatten alls i kranarna. Lite häftigt att vara inlåste och inte behöva bry mig.

Som ni kanske sett på Instagram och Twitter så testade jag min HeatPal trots att det inte var så kallt. Jag måste komma ihåg att spela in och demonstrera hur lätt den är att använda.

Ätit idag

Frukost – Te och 2 knäckebröd tonfisk och majonnäs. Jag gillar verkligen tonfisk och skulle kunna äta det varenda dag.

Lunch – Hade Tikka Masala kryddor så gjorde en sås på det och Picnic Bog. Till det åt jag jasminris. Det blev riktigt gott.

Middag –Stekte på resten av picnic bogen tillsammans med kantareller och ägg. Kunde inte motstå lite riven parmesan på och det blev en riktig lyxmåltid.Jag har druckit 2 liter vatten och tre koppar te så inklusive matlagningen har jag använt 3,2 liter av mitt vatten. Märker en viss skillnad mot i somras när det var så varmt. Det går åt mindre vatten nu.

Dagens Aha Jag är fortfarande lite trött efter förkylningen så jag lade mig på sängen en stund…skulle bara vila ögonen lite och vaknade en timme senare…Så skönt det var att sova middag.

Dagens Oops Somnade när jag bara skulle sträcka ut lite…så båda Aha och Oops Trots min lilla tupplur tänker jag gå och lägga mig nu så jag orkar mer i morgon, min sista lediga dag.

Önskar er alla en skön lördagskväll.

DAG 7

I dag har jag haft ganska mycket energi trots att jag väcktes vid 03. Det kan bero på att det är sista dagen och att jag känner att jag borde gjort mer. Jag har haft massor med halvklara saker på gång hela veckan så som expert på prokrastinering har jag ägnat dagen åt att göra klart.

Använde en del av mitt vatten för att se till att det är rent i kylskåpet. Torkade ur det när mina kylklampar tinade men det är inte samma sak som att städa det. Sen hade jag ju även startat min minimalistiska resa så under veckan har jag rensat en del lådor. Idag har jag sett till att rätt saker hamnat i rätt låda.

Inser att jag kanske bör ställa klockan på ringning i morgon så jag är vaken när ström och vatten kommer tillbaka. Det vill jag inte missa och jag gissar att vaktmästaren vill komma in och se att inget krånglar. Sen kommer folket som ska ta hand om mitt avfall tidigt. Fönstret har ju stått öppet på nätterna så det luktar nog inte lika illa som i somras men en veckas avfall luktar oavsett hur man bär sig åt.

Nu känns det nästa okay att kliva ut i verkligheten igen.

Ätit idag Frukost – Te och 2 knäckebröd tonfisk och majonnäs. Jag är kanske lite tråkig som inte varierat mer men funkar det så ändra inte.

Lunch – Söndagsmiddag ska vara lite extra gott så jag försökte mig på att göra en krisvariant av Shepard`s Pie. Den blev mycket godare än jag förväntat. Tur jag gjorde mycket.

Middag – Rester från middagen. Jag har använt 2 liter vatten till dryck och lite över 1 liter till många koppar te. Det har gått åt 4 liter idag. Ja, jag har slösat lite.

Dagens Aha var att jag gjort så mycket under veckan trots förkylning och mörker. Dagens Oops är att oj, vad mycket jag har att renskriva den kommande veckan.

Önskar er alla en bra avslutning på denna vecka.

Back to top