Flow

Har haft en sådan där dag när allt bara blir bra. När jag hunnit det jag föresatt mig och där det jag gör blir färdigt.

Jag har befunnit mig i flow.

Det kan vara bland det skönaste en människa kan uppleva. Själv märker jag egentligen inte att jag varit i flow, förrän jag kommit ur det. Det är speciellt, men i stunder av flow är jag så uppslukad av det jag gör att jag glömmer både tid och rum och, naturligt nog, även hur jag känner sig. 

Jag kan ju bara tala för mig själv men jag anser att känslan av flow är beroendeframkallande. Jag vill gärna komma in i flowet igen och igen.

Vissa komponenter måste samverka för att man ska uppleva flow, menar forskaren Mihály Csíkszentmihályi. Han är känd för sitt arbete om lycka och kreativitet och han myntat begreppet flow. Beståndsdelarna heter total uppmärksamhet, känslan av kontroll, tidlöshet och icke-värderande. Dessutom ska det finnas en perfekt balans mellan förmåga och utmaning.

Under de senaste 30 åren har man analyserat fenomenet och sedan en tid tillbaka så finns en rad punkter som på ett vetenskapligt sätt definierar vad flow innebär.
• Intensivt fokus på det aktuella ögonblicket
• Medvetande och handling smälter samman
• Upphörande av självreflektion/självmedvetenhet
• Känsla av kontroll över ögonblicket och handlingen
• Förändrad tidsuppfattning (tiden ”står still”)
• En känsla av belöning i nuet/arbetet

Några små tips för att hjälpa dig på vägen mot denna ljuvliga känsla

Ett av kraven för att flow ska kunna uppstå är också att uppgiften inte är så lätt att det inte ses som en utmaning, men inte heller så svår att det känns ogenomförbart.

Man måste vara aktiv. Ja, du kan hamna i en sorts flow när du ser en film eller lyssnar på en bok men för att vara flow måste det vara en aktiv handling.

Ha ett tydligt mål så att du får ett fokus.

Ge uppgiften din odelade uppmärksamhet så att du blir så djupt fokuserad ­att du förlorar dig i uppgiften och går bortanför sig själv.

Låta inte tankar på framtida belöningar störa.
Du måste lämna sin comfortzon utan att låta det stressa dig.

Ge dig hän, låt dig absorberas av uppgiften, släpp självkritiken och värderandet och upplev lyckan i Flow.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright Svenssonprepper 2020
Shale theme by Siteturner