Mindfulness

Hösten och våren har varit galet stressigt med uppdrag av varierande slag. För mig har det inneburit mycket resande och dåligt med tid för reflektion, något som jag tycker är en viktig del i livet. För mig är (egna) födelsedagar och nyårsafton inget som behöver firas utan det är tillfällen att göra bokslut över gångna året. Att reflektera över dagen eller året ger förankring och hjälper mig att se om jag ska ändra något eller om jag ska fortsätta på samma sätt. Vad lärde jag mig? Vilken ny kunskap har jag fått? Vilka nya insikter har jag gjort? Vad kände jag?

Detta är reflektionsövningar vi även ber våra kursdeltagare göra när vi håller lite längre kurser. När jag ser deltagarna plötsligt stanna upp och tänka en gång till känns det som jag verkligen förmedlat något.

Vi lever i en tid när alla talar om mindfulness men väldigt ofta missar vi att de små ritualerna vi har räknas. Mindfulness handlar bara om att vara närvarande i stunden. Ibland frågar jag deltagarna om någon mediterar eller utövar mindfulness.  Oftast är det bara en eller kanske två som svarar ja på den frågan. När jag följer upp och frågar om någon går långa promenader eller springer så är det minst 2 till som svarar ja. Nästa fråga brukar vara om någon gör något särskilt när de är stressade. Då brukar det komma fram att många är medvetna om vikten av att koppla av men inte många förstår att allt vi gör som får oss att stanna upp är mindfulness. Hittills har jag inte träffat någon som inte mediterar någon gång, även om de inte alltid har förstått att det är det de gör.

Jag tror att alla människor skulle må bättre om de tog sig tid till att reflektera. Jag tycker man borde göra det varje dag, efter ett uppdrag och efter omställningar i livet. Att våga stanna upp och känna efter är inte alltid lätt men jag tror det är nödvändigt i en värld där allt sker snabbt och vi alltid är uppkopplade mot andra. Prova att vara uppkopplad bara mot dig själv någon gång och känn efter. Vad har hänt? Vad har du lärt dig? Vad har du känt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright Svenssonprepper 2020
Shale theme by Siteturner